Netwerk Vrouwen FNV

Dolle Mina’s en Standing Rock

Zo lang als ik mij kan herinneren noemt mijn oma mij Dolle Mina. Toen ik een jaar of 8 was wist ik natuurlijk niet wat het betekende, maar aangezien het voelde als een koosnaam was ik er blij mee. Toen ik uiteindelijk in mijn tienerjaren de betekenis leerde kennen snapte ik waarom mijn oma mij zo noemde en begon ik het nog meer te waarderen. Vandaag de dag, zo’n 20 jaar voorbij, noemt ze mij nog steeds zo. In tegenstelling tot mijn oma ben ik er namelijk van overtuigd dat vrouwen hetzelfde kunnen en moeten mogen als mannen. Ik houd van mijn oma, echt waar, maar af en toe kan ze het bloed onder mijn nagels vandaan halen als ze het weer heeft over dat mannen de kost moeten verdienen. Of dat ik pas aan kinderen moet beginnen als ik een man heb en getrouwd ben. Dat ik mijn leven niet om een man laat draaien wilt bij haar niet naar binnen. Wanneer ze er weer eens over begint verzucht ik: “We leven niet meer in de jaren ’50, oma.” En dan zet ik de tv aan.


Op het nieuws komen wat kleine, onbelangrijke dingen voorbij. Vast niet geheel onbelangrijk nieuws, maar wel vergeleken met wat erna komt. Het grote nieuws wordt met veel bombarie vertelt. Meneer Donald Trump heeft de verkiezingen in Amerika gewonnen. Hij zal in januari volgend jaar worden beëdigd als de volgende president van het land. En daarmee komt er voor mijn gevoel een einde aan de vooruitgang die de huidige president, Barack Obama, in gang had gezet.
Barack Obama, de eerste zwarte president. Een president waar je trots op kan zijn. Iemand die veel positieve veranderingen in Amerika heeft gebracht, zoals Obamacare (een basisverzekering voor iedere Amerikaan) en de legalisering van het homohuwelijk. Twee dingen die meneer Trump graag wilt terugdraaien.

Via Facebook en een paar blogs volg ik graag het nieuws van Amerika. Wat er daar speelt in de samenleving. Voor meer informatie lees ik dan meestal ook de comments, want soms worden daar dingen gezegd van mensen die erbij waren, die hetzelfde hebben meegemaakt of links delen naar andere websites en bronnen.
Zo lees ik dat er helaas steeds meer geweld ontstaat tegen mensen die niet passen in het ‘normale’ beeld, voorzover je iets normaal kan noemen. Mensen die een andere kleur hebben, mensen die een andere geaardheid hebben, vrouwen in het algemeen, de inheemse stammen van Amerika. Zij zijn altijd de pineut. Bijvoorbeeld nu met het Standing Rock protest.

Even wat achtergrondinformatie hierover: Standing Rock is een reservaat voor Native Americans. Dit is vanaf 1873 weer officieel hun grondgebied en zij bepalen wat hiermee gebeurt. Hier leeft de Standing Rock Sioux stam. Deze grond is het huis van hun voorouders, welke ook begraven daar zijn. Nu wilt een groot bedrijf er een pijplijn doorheen leggen. Dwars door de oude begraafplaats, dwars door hun heilige water.
Ondanks dat het vanaf juli 1873 weer hun gebied is wilt het grote bedrijf de pijplijn, bekend onder ‘Dakota Acces Pipeline’, er doorheen trekken. Dat hier tegen geprotesteerd moet worden is van den zotte eigenlijk. En hoe de politie en de militairen tegen de protestende mensen, Native Americans en anderen, tekeer gaan is ronduit beschamend.
President Obama heeft bevolen voorlopig de werkzaamheden stil te laten leggen. Een petitie gaat nu rond om het definitief te verbieden. (Klik hier voor meer info. En bekijk hier het filmpje van Jolanda Kirpenstein die naar Standing Rock is gevlogen.)

Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat, had graag Obama’s gang van zaken doorgezet. Zij had illegale immigranten die zich netjes gedragen hadden een kans willen geven op staatsburgerschap. Zij had de LHBT-gemeenschap verder willen ondersteunen, net als Planned Parenthood om ook de wetten die overheidssteun verbieden met betrekking tot abortussen willen aanpassen.
Mevrouw Clinton zou de grote heldin zijn. De eerste vrouwelijke president, wat nog niet eens zo onrealistisch is na een eerste zwarte president, maar helaas mocht het niet zo zijn.

Angst en haat heersen in Amerika, door het verkiezen van Donald Trump. Een grote xenofoob heb ik persoonlijk nog niet ontdekt, hoewel meneer Wilders in de buurt komt.
Met Trump aan de macht in the greatest country on Earth ben ik bang dat Amerika weer heel snel teruggaat naar de jaren ’50. Vrouwen en abortus is een no go voor deze meneer. Net als het homohuwelijk, dat wilt het liefst ook weer teruggedraaid hebben. Een huwelijk tussen man en vrouw is namelijk de hoeksteen van de samenleving.
Een grote muur moet worden gebouwd tussen de grens van Mexico en Amerika om te voorkomen dat er meer illegalen het land binnenkomen. Wie dat moet betalen? Dat doet Mexico wel…

Zijn standpunten zijn iets wat ik minder eng vindt dan hoe hij zelf overkomt, wat hij zelf zegt en wat hij zelf doet. Hij zegt het ene moment de grootste respect te hebben voor vrouwen, om het andere moment opmerkingen te maken als ‘Grab ‘em by the pussy’ (‘Grijp ze bij het kruis’) en nog veel meer. In onderstaand Engelstalig filmpje kun je een paar van deze opmerkingen zien, allemaal verteld door vrouwen, met de boodschap om niet op hem te stemmen.

Toch wil ik mij niet laten bangmaken door meneer Trump. Ik wil mij niet laten intimideren door hem. Natuurlijk heb ik zelf niet al te snel mee te maken, aangezien hij in Amerika zit en ik in Nederland, maar mijn broeders en zusters die in Amerika leven hebben wel met hem te maken. Tegen hen zeg ik het volgende: Laat hem niet op je kop zitten. Weiger bang of geïntimideerd te worden door hem en door zijn supporters. Zoek elkaar op en maak een beweging. Wees solidair en standvastig. Vecht voor je recht op bestaan. En als je het daar echt niet uithoudt, ben je altijd hier welkom.

Disclaimer: de mening in dit stuk is de persoonlijke mening van Alexalma Ingrid Stakenburg.